Uutiset Suomesta ovat kantautuneet puolalaistenkin korviin: ensin 5000, sitten 10000, sitten 20000, sitten 25000 eroa luterilaisesta kirkosta homoillan takia. YLE:n keskustelun suurimmaksi syntipukiksi on nostettu KD:n Päivi Räsänen, joka toisti punaiseksi vaatteeksi muodostuneen kristillisen etiikan tekemän erottelun homoseksuaalisen taipumuksen ja homoseksuaalisten aktien välillä.
Vastapuoli vastasi argumenttiin kysymällä, miltä Räsäsestä tuntuisi, jos hänelle sanottaisiin, että hän saa olla heteroseksuaali muttei saa toteuttaa heteroseksuaalista taipumustaan. Räsänen vastasi sanomalla, että näin olisikin asian laita siinä tapauksessa, että Räsänen rakastuisi toiseen mieheen. Vastapuolta tämä ei tyydyttänyt, Räsänen kun kuitenkin saisi toteuttaa suuntaustaan, he taas eivät ollenkaan.
The argumentti
Kuten muutkin blogistit ovat jo huomauttaneet, tästä argumentista riideltäessä puhutaan usein asian ohi. Itse asiassa kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että jos taipumus ei ole paha, ei tekoakaan saa kokonaan kieltää (muusikko ja musisointi, heterous ja heteroseksi), jos taas taipumus on paha, ihmistä ei pidä suuntauksen takia tuomita mutta teko pitää kieltää (pyromaani ja tuhopoltto, varas ja varkaus).
Kysymys on siis siitä, millä perusteella samaa sukupuolta kanssa olevan ihmisen kanssa harjoitettu seksi on moraalisesti joko paha tai hyväksyttävä teko. Kristillinen puoli on selvän vastauksensa antanut, jo 2000 vuotta sitten ja myös YLE:n homoillassa: Jumala, joka on moraalin lähde ja jokaisen tuomari, on sitä mieltä, että teko on väärin, ja hän on sen meille ilmoittanut (Mooses, Paavali, terve luonnollinen moraalitaju).
Entä toinen puoli? Olemmeko kuulleet argumentteja sen puolesta, että homoaktit ovat moraalisesti hyväksyttäviä tekoja? Paljon puhutaan hyväksymisestä ja rakkaudesta, mutta nämä eivät johda mihinkään, sillä jälleen puhutaan asian ohi: pahan tekemistä (esim. raiskaus) ei voi oikeuttaa vetoamalla hyväksymiseen ja rakkauteen. Myöskään enemmistön puoltava mielipide ei todista, etteikö teko kuitenkin voisi olla paha. Monissa maissa on itsestään selvää, että homoseksuaalisuus on paha ja luonnonvastainen teko.
Avioliittoargumentti
Itse asiassa tämäkin keskustelu menee kokonaan nykyisen väittelyaiheen ohi. YLE:n homoillassa sekoitettiin jatkuvasti toisiinsa aivan eri asioita, kun termit homous, homofobia, homoseksi, homoliitot ja homoavioliitot pomppivat puolelta toiselle ilman mitään kontrollia. Mielestäni Pasi Turunen oli ainoa, joka pysyi aiheessa ja esitti kunnon argumentteja kantansa puolesta.
Turunen aloitti hauva-argumentilla, joka osoittaa jokaiselle tervejärkiselle, että tunnemme intuitiivisesti, että avioliitto ei toden totta ole mitä tahansa, ihminen ei voi määritellä avioliittoa miksikä vain. Jos näin on, on vain ajan, sattuman tai enemmistön mielipiteen kysymys, sallitaanko avioliitot usean partnerin, perheenjäsenen, elottoman partnerin tai eläimen kanssa (kaikkien näiden “avioliittojen” kannattajia löytyy maailmasta tänäänkin, suvaitaanko heitä?). Turunen huomautti, että kaikkien näiden kannattajat voisivat käyttää samoja argumentteja kuin homoavioliittojen kannattajat: rakkaus, kiintymys, huolenpito, turva.
Tosiaan, jos Jumalaa ei ole, kaikki on sallittua, ja jos Jumalan mielipidettä ei ole, avioliitto menettää merkityksensä ja siitä voidaan tehdä ihan mitä tahansa. Toiselta puolelta ei kuultu mitään argumenttia sen puolesta, millä perusteella raja vedettäisiin ja mihin, mikä on se kivijalka, jolla heidän moraalinsa seisoo. Karu todellisuus on, että sitä ei ole, sen tilalla on kapina luonnon ja Jumalan järjestystä vastaan, oma subjektiivinen halu, toive ja tunne.
Vastaukset argumentteihin
Itse vastaisin siis Räsäselle heitettyyn vasta-argumenttiin seuraavasti: “Mielenkiintoista, haluaisin kuulla perusteesi sille, miksi heteroseksi on kiellettyä.” Ei siitä tarvisi loukkaantua, pahastua, haukkua toista puolta heterofobiseksi, käskeä häpeämään, nostaa älämölöä. Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä. Jos mielipide on väitetysti tosi, minua kiinnostaa kuulla perusteet, ja jos ne ovat hyvät, sitten otan jatkotoimenpiteet harkintaan.
Homoillassa esiintyi vielä toinen mielenkiintoinen heitto vastapuolelta, johon haluaisin vastata. “Miksi jumittua tässä kysymyksessä 2000 vuoden taakse, kun muu yhteiskunta kuitenkin menee eteenpäin?” Tässä ollaan totisesti asian ytimessä. Onneksi tajusit kysyä, kiitos siitä! Nimittäin 2000 vuotta sitten tapahtui jotain hyvin poikkeuksellista, jotain joka antaa merkityksen koko elämälleni: Kristus nousi kuolleista, kuoleman voitti ja elämän uudisti! Siksi haluan juurtua häneen, jumittua häneen, sillä mistään muualta ei toivoa löydy.
Viimeisimmät kommentit