Olen pitkään halunnut käsitellä tällä blogilla edes jossain määrin lestadiolaisuutta. Lukijoidenkaan pyynnöistä huolimatta en ole aiemmin päässyt aiheeseen käsiksi, mutta nyt olen saanut päätökseen professorini Miikka Ruokasen ensimmäisen kirjan Jumalan valtakunta ja syntien anteeksiantamus (Kirkon tutkimuslaitos, 1980), joka vakuutti minut aiheen vakavuudesta sekä antoi tarpeeksi ajateltavaa ja materiaalia ensimmäistä postausta varten.
“Hevoset juoksivat pohjoiseen, joten ainoastaan vanhoillislestadiolaiset pelastuvat”
Vanhoillislestadiolaisuutta (jota edustaa SRK, Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys) pidetään yleisesti yhtenä luterilaisen kirkon herätysliikkeistä, mutta liikkeen oma itseymmärrys on paljon enemmän kuin yksi herätys muiden joukossa. Vanhoillislestadiolaisuuden mukaan vain vanhoillislestadiolaisuus on aitoa kristillisyyttä, vain se edustaa Jumalan valtakuntaa maan päällä.
Katolilaista tällaisen kirkko-opin ei sinänsä pitäisi järkyttää yhtä paljon kuin ei-lestadiolaista luterilaista, sillä Uuteen testamenttiin, kirkkoisiin ja keskiaikaisiin konsiileihin tutustuva joutuu tunnustamaan tällaisen eksklusiivisen ekklesiologian vahvat perusteet. Traagista on sen sijaan Jumalan valtakunnan yhdistäminen pieneen 1800-luvulla syntyneeseen pohjoismaalaiseen herätysliikkeeseen.
Millä ihmeellä vanhoillislestadiolaisuudessa perustellaan, että juuri SRK:n edustama kristillisyys on ainoaa pelastavaa uskoa? Vastaus löytyy Sakarjan kirjan 6:n luvun jakeiden 7-8 erikoisesta tulkinnasta. Vanhoillislestadiolaisen selityksen mukaan Pyhä Henki on kierrellyt eri puolilla maata - evankeliumi oli ensin juutalaisilla, sitten kreikkalaisilla ja latinalaisilla, sitten Jumala antoi Saksalle erityisen “etsikon ajan”, missä tosi kristillisyys säilyi pietismissä ja pesiytyi Ruotsin lukijalaisuuteen, josta Laestadius sai vaikutteita. (ks. Ruokanen s. 29-31)
Kaikki nämä vahvat hevoset odottivat innokkaina käskyä lähteäkseen liikkeelle. Herra sanoi: “Menkää kiertelemään maata!” Niin ne lähtivät kaikkiin suuntiin. Minulle hän sanoi: “Paina mieleesi ne hevoset, jotka lähtivät pohjoista kohti. Ne vievät minun henkeni pohjoiseen maahan, jotta se vaikuttaisi siellä.” Vanhan käännöksen mukaan loppu kuuluu: “Katso, ne, jotka lähtivät pohjoiseen maahan, saattavat minun Henkeni lepäämään pohjoisessa maassa”.
Näiden Vanhan testamentin jakeiden tulkitaan opettavan, että Pyhä Henki lepää nyt Lapissa syntyneessä vanhoillislestadiolaisuudessa niin, ettei se vaikuta pelastavasti missään muualla. Juuri niin. Mistä tällaisen raamatuntulkinnan kommentoimisen voisi edes aloittaa? Jos näet joku on hyväksynyt moisen argumentin, on melko epätodennäköistä, että hän ensinkään suostuu järkeilemään asiasta.
Jos nyt kuitenkin heittäisin muutaman ajatuksen. 1) Jakeiden historiallinen konteksti liittyy muinaiseen Israeliin eikä pohjoismaihin, eikä yksikään kunnioitettu eksegeettinen kommentaari varmasti antaisi SRK:ta tukevaa selitystä. 2) Moinen oppi on Jeesukselle ja apostoleille vieras - he eivät tulkitse Sakarjaa SRK-laisesti eivätkä käske odottamaan tai seuraamaan lappilaisen herättäjän toimintaan perustuvaa yhdistystä.
3) Jos latinalaiset ja kreikkalaiset olivat tosikristittyjä, niin SRK-laisuus ei voi olla Jumalan valtakunta lukuisten opillisten erojen takia 4) Edes Luther ei opettanut maantieteellisesti kiertelevää Pyhää Henkeä 5) Mistä kukaan voisi tietää, milloin Henki on siirtynyt toiselle maalle? SRK-laisuus ei ole todennettavissa mitenkään muuten kuin sokealla uskolla.
Hoitotoimenpiteet ja TV-seurakuntaoppi
SRK harjoittaa laumaansa kohtaan “hoitotoimenpiteitä”, joissa syntiä tehnyt uskova voidaan sitoa synteihinsä tai erottaa Jumalan valtakunnasta. Ruokasen dokumentoinnin mukaan kyse on monesti ollut mielettömästä hengellisestä väkivallasta. Jäseniä on saatettu alkaa syyttää mitä mielikuvituksellisimmista “eri hengistä” kuten “kuivasta”, “hempeästä” tai “kososlaisesta” hengestä mitä pienimpien erimielisyyksien kuten ruokailuhuoneen laittamiskiistan tai naapuririidan takia.
Lisäksi valtakunnassa erotettaessa on vedottu vanhoihin jo useasti anteeksiannettuihin synteihin, yli 20 vuotta vanhoja seksisyntejä on ääneen lueteltu lasten kuunnellessa penkissä. Joskus “hoidettava” on yrittänyt parhaansa mukaan tuntikaupalla osoittaa katumusta mutta jäänyt silti vaille anteeksiantoa. Ruokasen siteeraamat tapaukset ovat järkyttävää luettavaa (ks. s. 111-123).
SRK:n seurakuntaoppi saavuttaa tragikoomisen huippunsa TV-kiistassa, josta syntyi nimitys TV-seurakuntaoppi. 1960-luvulla SRK otti negatiivisen kannan televisioon, perusteena sen sisällön sopimattomuus kristityille. Pian TV:stä tuli kuitenkin ekklesiologinen kysymys. 1970-luvulla TV:n ostamisen tai sen opetuskäytön suosimisen julistettiin erottavan Jumalan valtakunnasta.
Kun Pohjois-Ruotsin vanhoillislestadiolaiset eivät voineet yhtyä “Suomen Siionin” päätökseen, he saivat SRK:lta viestin: “Sielunne autuuden tähden tehkää parannus ja luopukaa televisioistanne”. Luulajan lestadiolaiset eivät voineet hyväksyä TV-näkemystä pelastumisen ehdoksi, joten SRK julisti heillä olevan “toinen henki” - he eivät enää kuuluneet Pyhän Hengen johtamaan seurakuntaan. Erotetuilla ei erottamishetkellä ollut enää televisioita, joten TV:n katselu sinänsä ei enää ollut päällimmäinen syys - kyse oli tottelemattomuudesta. (s. 124-128)
Raamatullinen ja luterilainen usko?
SRK väittää oppinsa perustuvan Raamattuun ja luterilaiseen tunnustukseen. Liike väittää edustavansa “oikeaa luterilaisuutta” ja “Lutherin luterilaisuutta”. Tosiasiassa SRK käyttää sekä Raamattua että luterilaista tunnustusta valikoiden, ja sen oppi perustuu 1800-luvulla syntyneisiin ja 1900-luvulla kehittyneisiin yksittäisten luterilaisten ajatuksiin, joista on ihmisvoimin tehty sitovia autuuden ehtoja.
Sen lisäksi, ettei kukaan ei-lestadiolainen päätyisi pelkästään Raamattua tai luterilaisia tunnustuskirjoja lukemalla pitämään vanhoillislestadiolaisuutta ainoana pelastavana liikkeenä, SRK:n oppi on monessa kohdin Raamatun ja tunnustuskirjojen kanssa selvästi eri linjoilla. Erityisiä esimerkkejä ovat 1960-luvun pappiseriseurassa kiistaksi nousseet kysymykset perisynnistä ja sakramenteista. (Ruokanen s. 142-168)
Vanhoillislestadiolaisuus on hylännyt ikivanhan kristillisen näkemyksen perisynnistä ja kasteen pelastavasta ja uudestisynnyttävästä voimasta. Näillä opeilla on vahva pohja Raamatussa, luterilaisessa tunnustuksessa ja kirkkoisien tulkintatraditiossa, mutta vanhoillislestadiolaisuus on päätynyt aivan uudenlaiseen käsitykseen: kaikki lapset syntyvät luonnostaan uskovina. Tämä käsittämätön väite merkitsee sitä, että me kaikki olemme joskus olleet hyviä vanhoillislestadiolaisia. Harmi vain, ettemme muista moisesta mitään!
Koska lapset ovat jo valmiiksi pelastettuja, ei kaste pelasta ketään. Näin ollen eräs lestadiolainen puhujainkokous huusi kerran voimakkaasti jonkun lukiessa nikealais-konstantinopolilaista uskontunnustusta (“uskomme — kasteen syntien anteeksiantamiseksi”): “Väärää oppia!” (Ruokanen s. 157-158) Kasteen armon tunnustaminen hämärtäisi SRK:n srk-opin: “Jos me menemme siihen, että kaste on uudestisyntymisen peso, niin kaikki maailman hengellisyydet lyövät rauhankättä meidän kanssamme.” (s. 160)
Ruokasen kirjan jälkeen mietityttää todella, pitäisikö lestadiolaisten kanssa yrittää lyödä rauhankättä vai pitäisikö heitä pitää Jehovan todistajiakin vaarallisempana lahkona. Toisaalta lestadiolaisilla on oikea kristillinen usko Kolminaisuuteen ja pätevä kaste (myös lapsille), joten katolilainen voi syystä tunnustaa heidät kristityiksi. Toisaalta SRK julistautuu ainoaksi Jumalan valtakunnaksi ja tuomitsee mielivaltaisesti kaikki eri mieltä olevat helvetin tuleen (tämä ässä puuttuu Vartiotornin hihasta - he tyytyvät ikuiseen tiedottomuuteen).
Haastaisin jokaisen SRK:lle sielunsa uskoneen testaamaan uskonsa ja SRK:n väitteiden perusteet. Onko olemassa mitään todellista, ulkoista, objektiivista syytä pitää SRK:ta Jumalan ainoana äänitorvena maan päällä? “Tulkaa, selvittäkäämme miten asia on, sanoo Herra.” (Jes. 1:18)
Viimeisimmät kommentit