Jatkamme jälleen siitä, mihin viimeksi jäimme. Monista Lutherin sanoista näyttää voitavan päätellä, että hän piti itseään jonkinlaisena Jumalan valitsemana, valtuuttamana ja innoittamana uudistajana, evankelistana tai jopa lähes profeettana. Pian siteerattavat Lutherin lausahdukset menevät olemuksellisesti kahta hyvin yleistä protestanttista ajatusmallia vastaan.
Ensiksikin luterilaiset pyrkivät usein esittämään uskonsa vanhan katolisen totuuden jatkumona ja edustajana. Toisaalta luterilaiset kritisoivat katolisuutta usein siitä, että paavi vaatii itselleen erehtymättömän auktoriteetin uskonasioissa. Lutherin sanat kääntävät argumentin ympäri kohti luterilaisuutta, jossa Luther näyttää vaativan vähintään yhtä paljon.
Kaikkia vastaan… minun tulkintani
Luther kirjoitti Englannin kuninkaalle: “Kaikkia isien sanomisia vastaan, kaikkia enkeleiden, ihmisten ja paholaisten taitoja ja sanoja vastaan asetan Raamatun ja evankeliumin. Tässä seison ja uhmaan heitä… en liikuttaisi karvaakaan vaikka tuhat Augustinusta olisi vastassani, ja olen varma, että tosi kirkko pitäytyy kanssani Jumalan sanaan.” (Werke [Weimar], Vol X, II, s. 256)
Vuotta aiemmin (1521) Luther vastasi paavin kuuluisaan bullaan: “Emmekö lue Vanhasta testamentista, että Jumala tavallisesti nosti esiin vain yhden profeetan kerrallaan?… En sano olevani profeetta, mutta sanon, että mitä enemmän he halveksivat minua ja arvostavat itseään, sitä enemmän syytä heillä on pelätä, että olen profeetta… Jos en ole profeetta, ainakin omasta puolestani olen varma, että Jumalan sana on kanssani eikä heidän kanssaan, koska Raamattu on minun puolellani, kun taas heillä on vain oma oppinsa.” (Works of Martin Luther Volume 3, 12-14,17)
Luther ja Kristus viimeisellä tuomiolla
Kirjoituksessaan paavilaisia piispoja vastaan heinäkuussa 1522 Luther lateli melkoisia väittämiä opetuksensa arvovallasta: “Kristus itse… on oleva todistajani viimeisenä päivänä, että tämä ei ole minun puhdas evankeliumini vaan hänen.” (LW [Luther's Works] Vol 39 s. 248)
“Minulla ei tarvitse olla mitään titteliä tai arvonimeä Jumalalta saamani sanan, viran ja työn ylistämiseksi… En aio enää antaa teidän - tai edes taivaan enkelin - tuomita opetustani tai tutkia sitä.” (s. 248)
“Koska olen varma opetuksestani, olen tuomitseva teitä ja jopa enkeleitä tämän opetuksen kanssa niin että taivaaseen ei voi päästä kukaan joka ei ota vastaan opetustani, koska se on Jumalan eikä minun. Siksi myöskään tuomiovaltani ei ole minun vaan Jumalan.” (s. 249)
Kaksiteräinen miekka
Vaikea kysymys luterilaisille kuuluukin nyt: oliko Luther oikeassa? Lähes kaikki luterilaiset, sekä kansankirkolliset että tunnustukselliset, uskovat ja opettavat nykyään tunnetusti toisin kuin Luther monesta asiasta, eikä edes Lutherin vanhurskauttamisopista ole yksimielisyyttä (vrt. mannermaalainen tulkinta ja yhteinen julistus vs. tunnustuksellinen tulkinta).
Jos Luther oli väärässä eikä hän ollutkaan suoraan Kristuksen valtuuttama erehtymätön puhtaan evankeliumin saarnaaja, luterilaisuudelta on vedetty pohja pois alta eikä tällaista ihmisen keksimää uutta ja virheellistä oppia tulisi seurata. Jos taas Luther oli oikeassa, silloin Lutherin opetuksesta poikenneet luterilaiset ovat joutumassa kadotukseen.
Miten käy luterilaisuuden?
Mielenkiintoinen esimerkki koskee piispuutta. Luther jatkoi samassa teoksessaan raamatuntulkintaansa katolisuutta vastaan ja väitti Raamatun selvästi opettavan, että joka kaupungissa tulee olla piispa. Kirkossa sen sijaan yhdellä piispalla on vastuualueenaan monta kaupunkia.
Tästä Luther sanoo: “Tässä vastustatte pyhää Paavalia ja Pyhää Henkeä, ja Pyhä Henki vastustaa teitä… Kuka tahansa on puolellanne, jää Jumalan epäsuosioon; kuka taas tuhoaa teidät [ei fyysisesti vaan sanaa saarnaamalla] on Jumalan suosiossa.” (s. 278)
Ongelmallista on nyt se, että nykyluterilaisuus seuraa täysin katolista esimerkkiä siinä, että piispoja ei ole läheskään joka kaupungissa. Jos Lutherin saarna oli tosiaan Kristuksen saarnaa, käytännössä kaikki luterilaiset jäisivät Jumalan epäsuosioon.
Lopuksi
Loppujen lopuksi protestantin auktoriteetti ei ole Raamattu eikä Luther, vaan oma tulkinta. Sen sijaan, että otettaisiin vastaan se, mikä meille on vuosisadasta toiseen sukupolvelta toiselle annettu, sanotaan yhdessä Lutherin kanssa: “Uskonasioissa jokainen kristitty on itselleen paavi ja kirkko” (WA 5, 407, 35).
Luther torjui paaviuden ja häntä seuraten protestantit hyökkäävät Raamatun ulkopuolista auktoriteettia vastaan, mutta samalla he ovat asettaneet itsensä super-auktoriteetiksi - tietysti täysin vailla Raamatun valtuutusta.
Viimeisimmät kommentit