Torinon käärinliina

Eilen helluntaina 23.5.2010 päättyi sekä Torinossa että Turussa käärinliinanäyttely. Torinossa oli esillä kuuluisa Torinon käärinliina (The Turin Shrowd), jota pidetään (tai ei pidetä) Jeesuksen käärinliinana. Turun Martinkirkossa oli esillä Torinon käärinliinan täydellinen kopio (The Turun Shrowd) sekä paljon muuta Jeesuksen kärsimykseen, kuolemaan ja ylösnousemukseen liittyvää materiaalia.

Turku vs. Jerusalem

Turkuhan on Suomen pyhä kaupunki vähän niin kuin Jerusalem on koko maailman pyhä kaupunki. Turussa kohoaa Suomen Siionin temppeli, Turun tuomiokirkko, jonka kivet tosin “itkevät orpouttaan” kuten Jerusalemin itkumuuri (sit. Adolf Carling). Martinkirkon näyttelyssä olikin keksitty fiksusti asettaa Jeesuksen aikaisen Jerusalemin kartta Turun keskustan kartan päälle.

Tuplakartan tarkoitus oli havainnollistaa, kuinka pieni tuolloinen Jerusalem oli. On siis hyvin epätodennäköistä, että Jeesuksen hauta olisi ollut tuntematon. Jeesuksen hautapaikka tiedettiin, ja sieltä löytyivät enää pelkät käärinliinat (Joh. 20:5). Jeesuksen ilmestysten ja Pyhän Hengen vuodattamisen jälkeen opetuslapset saattoivat julistaa julkisesti Jerusalemissa Jumalan herättäneen Jeesuksen kuolleista (Ap.t. 2). Kukaan ei pystynyt osoittamaan julistusta vääräksi näyttämällä Jeesuksen ruumiin olinpaikkaa.

Mitä käärinliinoille tapahtui?

Martinkirkon näyttely seurasi pitkälti Juha Hiltusen uutta jymykirjaa Valokuva Jeesuksesta? (Kirjapaja 2009). Kirja dokumentoi käärinliinan historian Jerusalemista Torinoon ja tarjoaa täten vakuuttavan argumentin väärennösteorian kumoamiseen. Käärinliinasta on nimittäin olemassa parituhatvuotinen traditio, historialliset dokumentit edeltävät väitettyä väärennyshetkeä.

Uusimmat tutkimukset tukevat Hiltusen mukaan myös sitä, että Oviedon kasvoliina kuului samalle henkilölle kuin Torinon käärinliina. Oviedon kasvoliina on ollut Espanjassa 600-luvulta lähtien, jonne se vanhojen lähteiden mukaan kulkeutui Jerusalemista. Kun meillä on näistä liinoista sekä vahva historiallinen reliikkitraditio että nykypäivänä empiirisesti havaittavissa olevat liinat, voidaan väite aidoista Jeesuksen liinoista ottaa vakavasti.

Monialainen tiede

Hiltunen tutustuttaa lukijan kirjassaan sindonologiaan, käärinliinatieteeseen, joka on kenties maailman monialaisin tiede. Liinaa ovat tutkineet mm. historioitsijat, antropologit, arkeologit, teologit, mikrobiologit, patologit, kriminologit, säteilyfyysikot, dna-analyytikot, taidekriitikot, valokuvausekspertit, botanistit, ydinfyysikot, radiologit, bakterologit ja väärennösten asiantuntijat, kuten Hiltunen itse.

Yli 430-sivusen kirjan (josta n. 50 sivua menee lähteisiin, kirjallisuuteen ja viitteisiin) aiheesta kirjoittanut Hiltunen päätyy sensiaatiomaiseen lopputulokseen: “Torinon käärinliina on yli sata vuotta kestäneiden monitieteellisten tutkimusten nojalla voitu nyt osoittaa varmuudella aidoksi. Se on valokuva Jeesuksesta.” (s. 256)

Tärkeimmät (vasta-)argumentit

Hiltunen esittelee kirjassaan useita argumentteja ja tutkimustuloksia käärinliinan aitouden puolesta. Näihin lukeutuvat mm. käärinliinan kuvan selittämättömyys (ei maalaamalla eikä muullakaan tavalla käsin tehty, kolmiulotteisuus ja valokuvanegatiivisuus), siitä kerätyn aineiston kuten veri- ja siitepölynäytteiden sopivuus ajanlaskun alun lähi-itään, miehen haavajälkien sopivuus roomalaisiin teloituskäytäntöihin ja evankeliumien kuvauksiin, jne.

Tärkeimmät vasta-argumentit käsitellään myös huolellisesti. Vuoden 1988 radiohiiliajoitus, jonka mukaan liina olisi peräisin 1200-1300-luvuilta, osoitetaan monin tavoin problemaattiseksi ja epäluotettavaksi. Troyesin piispan kirjelmä vuodelta 1389, joka väittää liinaa väärennökseksi, osoitetaan itse osin väärennökseksi. Joitain yksittäisiä väärennysteorioita ja vaihtoehtoisia selityksiä kuvan synnylle käydään läpi ja kumotaan yksityiskohtaisesti.

Totisesti nousi

Turun Martinkirkon näyttelyssä Hiltusen kirjoittamat tekstit olivat jo selvästi tunnustuksellisempia kuin kirjan suhteellisen tieteellinen ote. Käärinliina vakuutti väärennösten tutkijan siitä, että kyseessä on ainutlaatuinen todiste Jeesuksen ylösnousemuksesta. Aikamme ihmiset kaipaavat todisteita - Raamatun ja kirkon todistusta Jeesuksesta ei uskota, halutaan nähdä omin silmin. Hyviä uutisia: Jeesus on jättänyt meille valokuvan!

Mutta Jeesuksen ylösnousemus on hyviä uutisia vain siinä tapauksessa, että hän on meidän puolellamme. Ei ole kovin hyvä uutinen kuulla sellaisen herran nousseen Herraksi, jota vastaan olemme vain kapinoineet. Paavali näet julisti, että kuolleista nousseen Jeesuksen on kerran määrä tuomita maailma oikeudenmukaisesti (Ap.t. 17:31). Silti Paavali julisti tätä ilosanomana (Ap.t. 13:32). Syy on seuraava: hänen kauttaan uskoville julistetaan syntien anteeksiantoa ja vanhurskauttamista (Ap.t. 13:38-39).

Hätä ei siis ole tämän näköinen - jos tähän asti on kapinoitu, on Jumala silti tarjonnut mahdollisuuden. Hän on ollut pitkämielinen, mutta nyt hän vaatii parannusta, mielenmuutosta (Ap.t. 17:30). Tuomio koittaa jonain päivänä, mutta eräs ryhmä julistetaan tuolloin syyttömäksi: ne, jotka ovat uskoneet ja muokanneet mielensä Herran mielen mukaisiksi. Heidän ruumiinsa Kristus tulee muuttamaan oman, kirkastetun ruumiinsa kaltaiseksi voimallaan, jolla hän kykenee kukistamaan kaiken, kuolemankin (Fil. 3:21). Etkö usko? Katso vaikka käärinliinaa.

Explore posts in the same categories: Sekalaista

2 Comments on “Torinon käärinliina”

 1. Jukka Pihlajaniemi Says:

  Mulle ittelle on tässä hässäkässä jäänyt epäselväksi, mikä merkitys sillä liinalla sitten oikeastaan on. Se on siis aito ja siinä on Jeesuksen kuva, so what? Mikä tässä on niin mullistavaa?

  En itse usko tämän millään vaikuttavan ihmisten suhtautumiseen Jeesuksen suhteen oman kokemukseni perusteella. Oma veljeni pitää uskovaisia kahjoina ja sanoo, ettei mitään Jeesusta ole koskaan ollutkaan. Kun siihen sanon, että tiedemaailma on hyväksynyt Jeesuksen historiallisuuden, niin hän sanoo, että kyllä ne tiedemiehetkin voi sitten olla joskus tosi pöljiä.

  Sanon vaan, että ihmiset uskovat tasan mitä itse haluavat riippumatta mistään todisteista. Se on minun karu kokemukseni.

  • Askos Says:

   Jukka Pihlajaniemi:
   Usko on Jumalan vaikuttamaa omissaan. Muille pitää selittää ja todistaa, että käärinliina esimerkiksi on aito ja tässä on todistus, että Jeesus kuoli sinun syntiesi vuoksi ja nousi taivaisiin Isän oikealle puolelle.
   Olen työni takia viettänyt aikaa Israelissa ja käynyt kaikki “pyhät” paikat ainakin kymmenen kertaa. Laitoin heittomerkkeihin, koska paikkojen tuoma kokemus on ollut minulle plusmiinus nolla. Ei siksi, että suhtautuisin niihin kielteisesti vaan siksi, että olen saannut katsella ei paikkaan eikä materiaan sidottuja Jeesuksen kasvoja, koska olen etsinyt niitä. Vähempi ei ole tyydyttänyt. Kaikki ulkonainen, käsinkosketeltava liittyen taivaallisiin, on ollut kuin Jumalan taskujen kaivelua, josko vaikka karamellejä löytyisi.
   “Etsikää sitä mikä ei silmiin näy, ne on ikuisia”


Comment: