Kahden tutkijan kääntymys

Lewis-tutkija Michael Ward ja Chesterton-tutkija David Baird, jotka vierailivat Suomessa Raamattuopiston/Perusta-lehden teologisilla opintopäivillä vuoden alussa, jakoivat kanssani kääntymiskertomuksensa yksityisessä haastattelussa. Seuraavassa kerron haastattelun perusteella, kuinka näistä Oxfordissa vaikuttavista tutkijoista tuli katolilaisia.

David Baird

Amerikkalainen David Baird (s. 1985) kasvoi maallistuneessa perheessä, eikä häntä kastettu vauvana. Hänet kastettiin kuitenkin 8-vuotiaana luterilaiseen kirkkoon, kun hänen aiemmin nimellisesti luterilainen isänsä alkoi ottaa uskonsa vakavammin. Muutama vuosi tämän jälkeen Davidin äiti kuitenkin paljasti Davidille, ettei Aatamia ja Eevaa koskaan ollutkaan, jolloin David menetti uskonsa.

Davidistä tuli evolutionisti, ja se vaikutti myös hänen eettiseen maailmankatsomukseensa. Vahvimmat selviytyvät. Kun hän kuuli uutisia esimerkiksi kuolonkolareista, hän ajatteli: ”hyvä, vähemmän kilpailijoita jäljellä”. 16-vuoden ikäisenä hän kuitenkin koki kääntymyksen evankelikaalisissa piireissä, ja hänet kastettiin uudestaan jonkinlaiseen vapaakirkkoon.

Baird meni opiskelemaan tunnettuun evankelikaaliseen Wheaton Collegeen, jossa hän kohtasi hermeneuttisia ongelmia eli kysymyksen siitä, miten Raamattua tulisi tulkita oikein. Hän alkoi kokea sola scripturan kestämättömyyden ja pohti paljon epistemologisia ongelmia. Baird oli erityisen kiinnostunut filosofiasta ja historiasta, hän alkoi lukea kirkkoisiä.

Eräs Wheaton Collegen professori käski opiskelijoita menemään  tutustumaan erilaisiin liturgioihin, ja David päätyi syyrialais-ortodoksiseen kirkkoon jumalanpalvelukseen. Eukaristian koittaessa David kysyi edessä istuneelta mummolta, saisiko hän mennä. Mummo kysyi, mitä David oli miehiään: syyrialainen, armenialainen, katolilainen?

David kakisti ulos: ”Olen protestantti”, mutta tunsi jonkin panevan pahasti vastaan syvällä sisimmässä. Ikään kuin hän olisi sanonut: ”Protestoin teitä vastaan, tätä kaikkea vastaan”, vaikka niin ei suinkaan ollut! Baird lähti Oxfordiin hakemaan uusia kokemuksia ja vastauksia ongelmiinsa.

Kun Baird kohtasi G. K. Chestertonin, hän ajatteli katolisuudesta ensimmäistä kertaa, että se voisi olla totta. Katolinen kirkko-oppi alkoi vakuuttaa sekä historiallisesti että filosofisesti: Davidia kiehtoi yhteisöllinen epistemologia. Vuosina 2009-2011 Baird oli C.S. Lewis Societyn puheenjohtaja Oxfordissa.

Lewisin vielä elossa oleva sihteeri Walter Hooper vei Bairdin autuaan John Henry Newmanin perustamaan oratorioon. Siellä pappi käski Bairdia ostamaan Katolisen kirkon katekismuksen (KKK) ja tulemaan messuun joka sunnuntai, jos hän aikoi vakavissaan pohtia katolisuutta. Baird teki työtä käskettyä, ja kun KKK oli luettu, hän oli valmis allekirjoittamaan sen. Nyt Baird on onnellinen katolilainen ja haluaa palvella kristillisellä esimerkillään siellä, missä ikinä vaikuttaakin.

Michael Ward

Michael Ward (s. 1968) kasvoi uskovassa anglikaaniperheessä Englannissa. Se anglikaanisuus, jossa Michael kasvoi, oli matalakirkollista, ja siinä suhtauduttiin melko varauksellisesti katolilaisiin: he eivät todennäköisesti olleet kristittyjä. Ward tapasi katolilaisia kuitenkin tietoisesti vasta yliopistossa.

Ward oli anglikaaniaikoinaan vakuuttunut siitä, että vaikka Henrik VIII:n juttu oli vähän outo, syyt Roomasta eroamiseen olivat silti hyvät: paavius, Maria ja hyvät teot pistivät katolisuudessa vastaan.

Ward tutustui C.S. Lewisiin jo varhaisina teinivuosinaan. Myöhemmin ikään kuin Lewisin kautta hän tutustui Chestertonin teoksiin ja jo edellä mainittuun Walter Hooperiin, joka kääntyi katolisuuteen vuonna 1988. Chesterton ja Hooper saivat Wardin ajattelemaan, ettei katolisuus voinut olla täysin läpimätä.

Ward päätyi anglikaanipapiksi ja oli tehtävässään tyytyväinen. Hän ei tosin hyväksynyt anglikaanikirkon päätöstä vihkiä naisia pappeuteen (1992), pitkälti Lewisin ”Priestesses in the Church?” -esseen vakuuttamana. Hän ajatteli kuitenkin voivansa jatkaa hyvällä omallatunnolla kirkon pappina.

Kun Ward luki paavi Paavali VI:n ensyklikan Humanae vitae syntyvyyden sääntelystä, hän yllättyi myönteisesti ja vakuuttui siitä, että katolisella kirkolla on vankempi ja paremmin perusteltu seksuaalietiikka kuin anglikaaneilla. Lisäksi hän alkoi toimittaa kirjaa vanhoista harhaopeista ja huomasi olleensa itse aika lailla nestoriolainen suhteessa Mariaan.

Paavius ja pahat paavit askarruttivat kuitenkin Wardia. Tässä häntä auttoi keskustelu David Bairdin kanssa, josta tuli sekä hänen asuinkaverinsa että katolinen kumminsa. Baird sai Wardin näkemään, että jos paavius on Jumalan asettama, ei viranhaltijan arvokkuudella ole väliä. Ward oli jo uskonut ex opere operatoon anglikaanina, ja nyt hän vain sovelsi donatolaiskiistassa opittua periaatetta paaviuteen.

Oli kuitenkin eräs käytännöllinen ongelma. Wardilla oli työpaikka anglikaanipastorina, joten katolilaisena hän menettäisi työnsä. Itse asiassa hänelle tarjottiin jopa elinikäistä virkaa juuri silloin, kun hän oli pohtimassa katolilaiseksi kääntymistä. Tuolloin hänen eteensä pysähtyi bussi, jonka kyljessä oli mainos: Turkish delight. Narnia-tutkijalle tämä oli tietysti kaitselmuksellinen vinkki: Narniassahan Turkish delight -karkit ovat yhtä kuin kiusaus tai houkutus.

Ward tunsi myös jonkinlaisen riittämättömyyden anglikaanisissa sakramenteissa. Hän tunsi näyttelevänsä ikään kuin tyhjää roolia. Eräänä päivänä kävelyllä Ward tunsi jotain sisällään ja tiesi, että nyt päätös oli tehty (kenties hänen puolestaan?) - hänestä tulisi katolilainen. Se oli vain ajan kysymys.

Ward liittyi katoliseen kirkkoon 29.9.2012. Ward on pystynyt juuri ja juuri elämään Planet Narnia -kirjansa avulla: kirjamyynnin lisäksi hän on kiertänyt maailmaa luennoimassa. Nyt hänellä on tiedossa tarjous USA:sta eräästä yliopistosta, jossa hän voisi opettaa osan vuodesta.

Ward ja Baird käyvät yhdessä samassa kirkossa kuin J.R.R. Tolkienin tytär. He yhtyvät ajatukseen siitä, että C.S. Lewis on ollut monille anglikaaneille ja protestanteille ikään kuin ”Mooses”: hän on johtanut heidät pyhälle maalle, vaikkei itse koskaan päässytkään perille asti.

Explore posts in the same categories: Kääntymiskertomukset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


Seuraa

Get every new post delivered to your Inbox.

Liity 295 muun seuraajan joukkoon

%d bloggers like this: