Sovinto SSPX:n kanssa?

Viime viikko tarjosi jättiuutisen niille, jotka ovat seuranneet katolisten traditionalistien argumentteja nyky-Vatikaania vastaan. Vatikaani tarjoaa sovintoa ja täyttä yhteyttä SSPX:lle.

Edesmenneen arkkipiispan Marcel Lefebvren seuraajat eli Pyhän Pius X:n veljeskunta (SSPX) ovat jo vuosikymmeniä kritisoineet Vatikaani II:n ja sitä seuranneen katolisen teologian poikkeavuutta Vatikaani II:ta edeltävästä katolisesta opetuksesta.

Benedictus XVI purki hiljattain SSPX:n johtajan pyynnöstä SSPX-piispojen ekskommunikaatiot, ja Vatikaani aloitti opilliset neuvottelut ryhmän edustajien kanssa.

Oppineuvottelut johtivat parempaan ymmärrykseen, ja nyt Vatikaani on laatinut opillisen ehdotuksen SSPX:n allekirjoitettavaksi.

Jos SSPX hyväksyy ja allekirjoittaa Vatikaanin tarjouksen, siitä voisi tulla katolisen kirkon toinen personaaliprelatuuri Opus Dein rinnalle. Tästä tosin nousee mielenkiintoinen kysymys siitä, voiko ihmisellä olla Jumalan antama kutsumus SSPX:n jäseneksi vastaavalla tavalla, kuin mitä Opus Dei ymmärtää omilla jäsenillään olevan.

Jälleenyhdistymistä voitaisiin hyvällä syyllä pitää suoranaisena ihmeenä, sillä SSPX on syyttänyt Vatikaani II:n jälkeistä kirkkoa harhaoppiseksi useassa keskeisessä kysymyksessä, ja useat sen rivijäsenet ovat olleet hyvinkin antikatolisia (tässä “katolinen” viittaa Vatikaani II-katolisuuteen). Toisaalta SSPX on kyllä jatkuvasti väittänyt olevansa paavin yhteydessä oleva osa katolista kirkkoa.

SSPX:llä on traditionalistipiireissä paljon radikaalimpia kilpailijoita, jotka eivät lainkaan tunnusta nykyistä paavia. Voikin olla, että mahdollinen sovinto Vatikaanin kanssa johtaa uuden tällaisen ryhmän syntyyn. Joka tapauksessa kaikkien kirkon ykseydestä välittävien katolilaisten on syytä nostaa rukouksensa taivaisiin sovinnon onnistumisen puolesta.

Suomen kontekstissa on pakko lisätä seuraava huomio. SSPX on aika lailla verrannollinen Luther-säätiöön. Molemmat ovat pieniä ryhmiä, jotka korostavat uskollisuutta oman tradition auktoritatiivisille dokumenteille kaikkea liberaalia modernismia vastaan, johon valtakirkko on heidän mielestään sortunut. Molemmat ovat kokeneet kovia “äitikirkkonsa” puolelta.

Viimeaikaisten uutisten perusteella kiistaparien “Vatikaani vs. SSPX” sekä “kansankirkko vs. säätiö” välillä on kuitenkin yksi perustavanlaatuinen ero. Edelliset ojentavat käsiä ja pyrkivät ykseyteen; jälkimmäiset etsivät teitä toistensa murentamiseen. Voisivat kenties ottaa isoveljiltään opiksi.

Lisää SSPX-sovinnosta voi lukea englanniksi tiedotteesta, jonka Vatikaani julkaisi uskonopin kongregaation prefektin ja SSPX:n johtavan piispan tapaamisesta. Jälkimmäisen tuoreet mietteet julkaistiin heti tapaamisen jälkeen SSPX:n nettisivuilla.

Explore posts in the same categories: Sekalaista

Vastaa

Gravatar
WordPress.com-logo

Please log in to WordPress.com to post a comment to your blog.

Twitter-kuva

You are commenting using your Twitter account. (Kirjaudu ulos)

Facebook-kuva

You are commenting using your Facebook account. (Kirjaudu ulos)

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


Seuraa

Get every new post delivered to your Inbox.

Liity 6 muun seuraajan joukkoon