Paavalin jalanjäljet Maltalla

Kirjoitan tätä artikkelia hotellihuoneesta, josta on suora näkymä St. Paul’s islands (P. Paavalin saaret) -nimiselle saarelle Maltan pohjoispuolella. Vaikka saaresta käytetään monikkoa, se on oikeasti yksi saari, joka vain näyttää kahdelta.

Saarella on 1800-luvulla pystytetty Paavalin patsas eikä oikeastaan mitään muuta. Kerran vuodessa Paavalin haaksirikon juhlapäivänä 10. helmikuuta maltalaiset menevät tälle saarelle viettämään messua.

Apostolien tekojen luvun 27 lopussa ja luvun 28 alussa kerrotaan siitä, kuinka Paavali haaksirikkoutui Maltalle. ”Paavalin saaret” on yksi mahdollinen paikka ko. haaksirikolle, toinen on ”Paavalin lahti” eli St. Paul’s Bay aivan tässä vieressä; vaikka muutamia muitakin (ei-traditionaalisia) paikkoja on ehdotettu.

Sain viime viikolla ikimuistoisen tilaisuuden vuokrata oman pikkuveneen tunniksi ja käydä ko. Paavalin saarella. Nyt olen käynyt kolmella tärkeällä Paavali-paikalla: kääntyminen (Damaskos), haaksirikko (Malta) ja kuolema (Rooma).

Paavali-palo ja Ap.t. 28

Paavali-innostukseni oli huipussaan vuosina 2009 ja 2010, kun kirjoitin sekä Paavali-aiheisen kirjan (Katolinen Paavali) että gradun (Paavali-aineiston käyttö Katolisen kirkon katekismuksessa). Sitten se siirtyi sivuun muiden aiheiden tieltä (Irenaeus, Vatikaani II), mutta täällä intoni syttyi uudella lailla.

Matkani alkupuolella sain ostettua eräästä katolisesta kirjakaupasta Jerome Murphy O’Connorin kirjan Jesus and Paul - Parallel Lives vain neljällä eurolla. Olin pitkään halunnut lukea ko. kirjan, ja nyt sen aloitettuani vanha palo Paavali-tutkimukseen palasi silmänräpäyksessä.

Jo ennen Maltalle lähtöäni istahdin Suomen teologisen instituutin kirjastoon ja konsultoin useita englanninkielisiä Apostolien tekojen kommentaareja saadakseni selville, mistä kaikesta Paavalin haaksirikkoon liittyen oikein keskustellaan.

Osoittautui, että kymmenen jaetta Paavalin oleskelusta Maltalla (Ap.t. 28:1-10) sisältää yllättävän monta ongelmaa ja toisaalta myös oppituntia. Niistä lupaan kirjoittaa lisää Paavalin juhlan kunniaksi (muistattehan: 29. kesäkuuta, Pietari ja Paavali) kahden viikon päästä.

Paavalin paikat Maltalla

Nyt ajattelin kertoa lyhyesti Paavalin paikoista Maltalla, jos joku joskus haluaisi käydä Maltalla Paavalin jalanjäljissä. Historiallisuus tuottaa toki usein kysymysmerkkejä, mutta ainakin pyhiinvaelluskohteita riittää.

Maltalaisen tradition mukaan Paavali käännytti paikalliset kristinuskoon, ja Publiuksesta tuli saaren ensimmäinen piispa. Maltalaiset ovatkin ylpeitä siitä, että apostoli kävi heidän saarellaan ja käännytti heidät ensimmäisten joukossa kristinuskoon.

Jotkut kiistävät tämän legendan ja toteavat todisteiden kristinuskosta tulevan vasta myöhemmin. Maltalla on kuitenkin katakombeja, joista on löytynyt todisteita kristinuskosta ajanlaskumme varhaisilta vuosisadoilta, Salinan katakombeista jopa ensimmäiseltä vuosisadalta.

Paavalin nimellä kulkevat katakombit (St. Paul’s Catacombs) olivat kristillisessä käytössä 200-luvulta alkaen. Näiden Rabatissa sijaitsevien katakombien nimi tulee kuitenkin siitä, että ne ovat Paavalille omistetun kirkon läheisyydessä. Historiallista linkkiä Paavaliin ei siis ole.

Sen sijaan aivan nurkan takana Rabatissa on Paavalin grotto eli luola, jossa Paavalin kerrotaan oleilleen Maltalla. Hänhän oli saarella Apostolien tekojen mukaan kokonaiset kolme kuukautta, Publiuksen luona vain kolme päivää. Jossain apostoli siis oleskeli.

Rabat on sinänsä uskottava vaihtoehto, sillä siellä on ollut asutusta jo Rooman valtakunnan aikana. Sieltä on löydetty Maltan ainoa roomalainen domus (Domus Romana), josta on tehty Heritage Maltan museo.

Paavit Johannes Paavali II ja Benedictus XVI ovat käyneet rukoilemassa ja kunnioittamassa apostolin muistoa Rabatissa olevassa Paavalin luolassa, jossa on apostolin patsas. Otteita paavien puheista on kirjattu viereisen kirkon ulkoseinälle.

Luola on osa museota, johon kuuluvat myös katakombit (erotettava lähellä olevista ”Paavalin” katakombeista) ja toiseen maailmansotaan liittyvä osa. Sisäänpääsymaksu on viisi euroa.

Katedraali ja kirkkoja

Rabatin vieressä on keskiaikainen, muurien ympäröimä kaupunki nimeltä Mdina. Nimi on arabiaa ja merkitsee ”kaupunki”, Rabat taas on kaupunki muurien ulkopuolella. Mdinan entinen nimi oli Melita (Malta), ja se oli pitkään Maltan pääkaupunki ja ainoa kunnon kaupunki.

Mdinassa on Maltan katedraali, ja se on luonnollisesti omistettu Paavalille: Paavalin katedraali (St. Paul’s Cathedral). Kirkko on ehdottomasti kokemisen arvoinen. Jos menee messuun, niin ei tarvitse maksaa sisäänpääsyä. Kirkko sijaitsee paikallisen tradition mukaan Publiuksen isän talon paikalla.

Paavalin paikat eivät kuitenkaan lopu tähän. Paavalin lahden tuntumassa on Paavalin haaksirikon kirkko (Church of St. Paul’s Shipwreck) tai toiselta nimeltään nuotion (Bonfire) kirkko.

Oikeastaan kyseessä on kappeli, mutta siellä vietetään messua joka päivä. Kirkon ulkoseinillä on laattoja, joihin on kaiverrettu useilla kielillä avainkohtia Apostolien tekojen luvuista 27–28.

Tämän jälkeen on Paavalin tervetuliaiskappeli (St. Paul Welcome), jonka uskotaan sijaitsevan paikalla, jossa Publius majoitti Paavalin kolmeksi päiväksi. Paikalta on löydetty roomalainen tila, mutta se näyttää toistaiseksi olevan peräisin 200-luvulta. Paikka on tällä hetkellä suljettu konservointitöiden vuoksi, mutta siellä voi käydä, ja sisäänkin pääsee, jos soittaa ja sopii vierailusta.

Sitten on vielä apostolin lähde (Għajn Rażul), johon liittyy (apokryfinen) tarina Paavalin Maltalla tekemästä ihmeestä. Hänen kerrotaan Mooseksen tavoin iskeneen sauvalla kallioon niin, että siitä alkoi pulputa vettä. Lähde sijaitsee St. Paul’s Bayssä. Traditio ko. ihmeestä tunnetaan kirjallisesti vasta 1600-luvulta.

Entä nykyinen pääkaupunki Valletta? Sieltä löytyy toinen Paavalin haaksirikon kirkko (Church of St. Paul’s Shipwreck), jossa säilytetään suurta Paavalin patsasta, jota kannetaan kulkueessa kaduilla 10. helmikuuta. Kirkossa on myös osa paalusta, jolla Paavalin uskotaan tulleen teloitetuksi (toinen osa on Roomassa Tre Fontane -kirkossa) sekä reliikki Paavalin ranneluusta.

Lopuksi

Kuten edellä sanotusta käy ilmi, Paavali on vaikuttanut Maltaan paljon, ja hänen kulttinsa on täällä voimakasta. Onkin mielenkiintoinen asia havaita, kuinka eri tavoin Paavaliin liittyvät paikat häntä kunnioittavat. Esimerkiksi Tessalonika on kuulemma unohtanut Paavalin käytännössä kokonaan.

Ensi viikolla toivon kirjoittavani jotain siitä, kuinka Paavalin ja toisaalta johannittojen ansiosta Malta on muovautunut Euroopan ehkä katolisimmaksi maaksi (niin, Vatikaanin jälkeen). Millaiselta näyttää katolinen Malta vuonna 2014? Siitä lisää ensi viikolla.SAM_3369

Explore posts in the same categories: Apostoli Paavali, Kristinusko nykymaailmassa

2 kommenttia : “Paavalin jalanjäljet Maltalla”

  1. Aarno Sainio Says:

    Kiinnostava matkakuvaus Maltalta. Kiitos. Apostoli Paavalin Maltaan liittyvä historia on mielessäni aina tuntunut hyvin dokumentoidulta ja uskottavalta. Syntyy tunne, että liikutaan jalat vahvasti maan kamaralla legendanomaisuutta vältellen.

  2. Keijo Koskinen Says:

    Maltan katolilaisuuteen saattaa olla ensisijaisesti vaikuttanut alkavan keskiajan aikoihin tapahtunut juutalaisten karkoitus kyseisiltä saarilta. Toinen varteenotettava vaikutin katolilaisuuden mahtiasemaan lienee ollut Rooman inkvisitiolaitoksen toiminta katolilaisuudesta harhautuneiden vääräoppisten eliminoimiseksi. Inkvisitiosta olisi ollut mukava saada paikanpäältä sen aikalaisten kauhua kuvaava tunnelma mahdolliselta muistopaikalta kuvailtuna. Karkaaminen saariolosuhteista oli varmasti vaikeaa varsinkin mainittujen Johanniittojen aikana , joiden toiminta juutalaisia , muslimeja ja nousevaa luterilaisuutta kohtaan on varmasti ollut muuta kuin ystävällistä neuvontaa. Lopputuloksena ei voine olla kuin puhdas katollinen maa.Paavalilla on tuskin asian kanssa muuta tekemistä kuin kristinopin yleinen levittäminen . Minkä kirkon edustajaksi hänet voidaan lukea onkin jo opillinen kysymys. Malta
    saataa kuitenkin olla ollut ensimmäinen lähi-idän ulkopuopimnen
    kristinoppia saanut maa. Paavin on ollut pakko saada se haltuunsa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


Seuraa

Get every new post delivered to your Inbox.

Liity 448 muun seuraajan joukkoon

%d bloggers like this: